Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>

Stik z nami, naročila: 01 24 47 200, info@vseknjige.si

Tako sem živel

Avtor: Tatjana Rojc

KODA: 40178

Redna cena: 44,96  

Klubska cena: 35,00

Prihranite: 9,96 (22%)
-22%
Na zalogi

»Jaz sem razumsko pesimist, po srcu pa optimist, in de facto verjamem, 
da bo človek nekje našel neko formulo, in ta formula je zelo preprosta – ljubezen.
Ni druge rešitve.«

Biografija stoletnika Borisa Pahorja je obenem zgodba enega najbolj burnih stoletij v človeški zgodovini. Avtor je s svojimi jasnimi stališči in angažmajem vseskozi izzival trenutne oblasti in se znašel ma najbolj nevralgičnih vozliščih, tako da potovanje z njim izrisuje celoten dvajseti vek.
Tako se živel je tudi zgoda o Trstu na prelomu prejšnjega stoletja, o življenju ljudi, ki so se vanj preselili iz vaškega okolja in si ustvarili družino, o neprijaznih usodah Pahorjevih nacionalno zavednih prijateljev in seveda o njegovi lastni kalvariji po uničevalnih taboriščih tretjega rajha. Pred nami razgrinja dileme in odločitve mladeniča, po volji staršev zapisanega lemenatu, njegovo osamosvojitev in odločitev za pisateljski poklic, odpre nam pogled v Pahorjevo zasebno življenje, prve ljubezenske izkušnje in prva srečanja s kasnejšimi intelektualnimi somišljeniki in zavezniki. Sledimo mu skozi samotne ure pisanja nad kraško gostilno in odmevne spopade s slovensko politiko ter delovanje na mednarodnem prizorišču za pravice manjšinskih kultur, predvsem njihovih jezikov. Pisateljeva zbirka in javni arhivi so pripoved obogatili z dokumenti in fotografijami.
Literarna zgodovinarska dr. Tatjana Rojc je v nizu pogovorov za slovenski program radia RAI v Trstu vodila pisatelja skozi pripoved o njegovem življenju. Zapis njegove osebne izpovedi je rdeča nit te knjige, dopolnjujejo jo avtoričini orisi tržaškega okolja in slovenske navzočnosti v nekdaj avstro-ogrskem ter pozneje italijanskem pristaniškem mestu, zaokrožijo pa jo odlomki iz Pahorjevih literarnih del, ki avtobiografsko zvesto sledijo dogodkom iz njegove bogate preteklosti.

  • obseg: 280 + 16 strani
  • format: 29,5 x 23,7 cm
  • trda vezava
  • Komplet v lični darilni škatli: Tako sem živel - Stoletje Borisa Pahorja in faksimile knjižice Edvard Kocbek - pričevalec našega časa (posebna izdaja revije Zaliv).
    Posebna številka Zaliva, pogovor z Edvardom Kocbekom o povojnih pobojih domobrancev, je marca 1975, ko se je znašla v goriških in tržaških knjigarnah, odjeknila kot bomba. Dolgo zamolčana resnica je diskreditirala takrat vladajočo partijo kot še nobena stvar dotlej. Režim se je odzval s pritiski na avtorje, vendar zaman. Duh je ušel iz steklenice. 

 

 
Nalaganje...