Z uporabo naših spletnih storitev soglašate z uporabo piškotkov. Želim izvedeti več >>

Stik z nami, naročila: 01 24 47 200, info@vseknjige.si

Novice o spletišču

Novica je bila dodana : 06.02.2015 Predstavitev zbornika Upanje Pravica Svoboda 14. 1. 2015

Založba Nova obzorja, izdajatelj tednika Demokracija, in Odbor 2014 sta pred kratkim v Ljubljani predstavila zbornik z naslovom Upanje, pravica, svoboda. Gre za zbirko govorov in fotografij s shodov Odbora 2014, ki jih je ta pripravil v podporo od junija do decembra letos zaprtemu predsedniku SDS Janezu Janši. Kot je na predstavitvi dejal David Tasič, ki je tudi sam aktivno sodeloval na shodih, predstavitve knjige ne bi bilo brez vseh tistih, ki so kljub slabemu vremenu vztrajali na shodih pred sodišči in drugimi ustanovami. Ključno se mu zdi, da se je na shodih zvrstila kopica različnih mnenj in ljudi. »Tako se je iz nečesa, kar je bilo slabo, vrnilo nekaj dobrega. Ljudje so začeli razmišljati,« je dejal. Občudovanje in zahvalo tistim, ki so hodili na shode, je izrazil tudi predsednik skupščine Odbora 2014 Aleš Primc. Ocenil je, da nihče drug v Sloveniji v eni uri vsak dan ne bi mogel ponuditi toliko dobrih misli, kot jih je bilo na shodih. »Naši shodi so bili brbotanje duha, vsak, ki je nanje prihajal, pa je domov odhajal bogatejši in poln nove moči,« je dejal. Začasna izpustitev Janše je po Primčevih besedah le prvi cilj, ki so si ga zastavili. Pred njimi sta še dva - prvi je, da bo Janša dokončno oproščen, drugi pa, da bo v Sloveniji zavladala vladavina prava, je dejal Primc.

Po besedah odgovornega urednika tednika Demokracija Metoda Berleca je zbornik nastal kot plod sodelovanja Odbora 2014 in založbe Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija. Zbornik ima skoraj 600 strani, stane pa nekaj manj kot 30 evrov. V njem so zapisana tudi imena sodnikov, katerih sodbe je zaradi ugotovitev, da so bile v njih kršene človekove pravice, v zadnjih letih razveljavilo ustavno sodišče.

Po besedah predsednika Odbora 2014 Damirja Črnčeca zbornik vsebuje številne govore, vendar ne vseh, saj so nekateri govorci govorili prosto, nekateri pa iz različnih razlogov soglasja za objavo niso dali. Za predstavitev so si sicer po njegovih

besedah prizadevali pridobiti večjo dvorano, kot je dvorana v Slovenski matici. Rezervirali so dvorano na Pravni fakulteti v Ljubljani, vendar jim je fakulteta nekaj dni pozneje gostoljubje odpovedala, ker naj bi bili moralno-politično neprimerni. To po besedah Črnčeca samo kaže, v kakšnem okolju živimo v letu 2015.

Sicer pa je tudi na dan predstavitve zbornika - tako kot v zadnjem času vsako sredo - pred sodiščem potekal shod, na katerem je najprej govoril zdravnik Janez Eržen. Kot je dejal, človeka določa spomin, s pomočjo katerega določa odnos do drugega. »Spomin skušajo komunisti pohabiti z lažjo,« je dejal. Po njegovo uspavani možgani preprečujejo svobodo, resnica jih pa razdraži. Kritičen je bil do medijev, ki da z molkom soustvarjajo pogubo naše družbe. V nadaljevanju je predsednik skupščine Odbora 2014 Aleš Primc sporočil, da bo Odbor 2014 nadaljeval delo, dokler ne bodo dosegli resnice, pravice in svobode. Naslednji govorec, poslanec SDS Vinko Gorenak, pa je spomnil, da obstajajo tudi pošteni pravniki, ki se sramujejo svojih nadrejenih. »Prepričan sem, da je mnoge sodnike sram, ker jih vodi Masleša,« je dejal in spomnil na nekatere primere negativne selekcije, ko so dobre sodnike potisnili na rob, na vodilne funkcije pa imenovali ljudi s pravim političnim pedigrejem in brez delovnih izkušenj.

Iva Pavlin Žurman, večkratna govornica pred sodiščem, pa je spomnila: »Mi smo demokrati in demokrati se borijo za demokracijo.« Po njenem prepričanju so rešitev evropsko usmerjeni mladi. Glede medijev pa je dejala, da mora biti novinar objektiven in se zavedati, da vpliva na stanje v družbi.

 

Vabljeni k ogledu predstavitve zbornika: https://www.youtube.com/watch?v=YXu8Er6OfMg

Nalaganje...